Millionbyen Lagos

En forholdsvis stor del af de storbybilleder, I kommer til at se i "Afrika Live", stammer fra millionbyen Lagos i Nigeria. Byen er ofte blevet betegnet som "Vestafrikas musikhovedstad."
Det er ikke tilfældigt.
Lagos har i hele dette århundrede været arnested for nye strømninger i den moderne, afrikanske musik.
Siden 1980erne har byen haft mange orkestre, der spiller amerikansk mainstream funk - og gør det så godt, at det knap er til at høre forskel fra den ægte vare. Samtidig er en anden bølge skyllet retur tværs over Atlanterhavet - ganske ligesom salsa, calypso og jazz tidligere har fundet vej tilbage til Vestafrikas kyst. Denne gang er det Jamaicas sorte, der har inspireret afrikanerne med deres reggae.
Men Lagos har også fostret sine helt egne stilarter.
Sangeren, komponisten og saxofonisten Fela Anikulapo Kuti, som bor i et forstadskvarter i den nordlige del af byen, har skrevet musikhistorie med sin karakteristiske, selvskabte 'afrobeat'. Han har indspillet over 50 albums, og ikke mindst hans provokerende, politiske tekster har været med til at gøre ham til en af Afrikas mest berømte musikere - samt skaffet ham adskillige problemer på halsen med de skiftende nigerianske militærregeringer. Gang på gang har han været i fængsel og udsat for episoder, der efterhånden har gjort ham til lidt af en levende legende i afrikansk musik.
Sangeren King Sunny Ade har med yoruba-folkets "talende trommer" og sit svingende 22-mands orkester gjort den nigerianske juju-musik kendt verden over. Han var en af de første afrikanske musikere, der fik et "gennembrud" i Danmark i begyndelsen af 1980erne. Ligesom Fela har han indspillet over 50 albums, hvoraf de bedste har solgt i hundredtusindvis af eksemplarer i Europa og USA, og ingen af dem har solgt mindre end 200.000 i Afrika.

Berygtet og berømt storby
Der bor godt 5.000 aktive, udøvende musikere i Lagos. Syv ultramoderne 24-sporsstudier - hvoraf fire er digitale - og et utal af 16-spors og 8-spors demostudier arbejder alle med at forevige byens kreative musikere på bånd.
Men desværre ødelægger Lagos' barske kriminalitet mulighederne for et blomstrende natteliv - af den simple grund, at folk nødigt bevæger sig ud om aftenen. Også musikerne render ind i problemer, når de skal hjem efter at have spillet sent ude om aftenen.
De mest veletablerede navne - som Fela Kuti og King Sunny Adé - har løst dét problem ved at bygge deres egne natklubber. Her spiller de fra klokken 24-05, så publikum kan vente med at køre hjem, til det er blevet lyst.

Nigerias nedtur
Set fra Danmark er Nigeria bare et land blandt alle de andre afrikanske lande. Måske har du hørt et eller andet om "Biafra-krigen" og ved, at den foregik i Nigeria, men så strækker det sig heller ikke meget længere. Vel?
I Afrika betragtes Nigeria som en gigant. Med sine over 100 millioner indbyggere fylder Nigeria meget mere, end det giver indtryk af på landkortet. Der bor over dobbelt så mange mennesker i Nigeria som i noget andet land i Afrika, ja faktisk er hver femte afrikaner en nigerianer. Nigeria er for Afrika, hvad Kina er for verden.
Men ikke nok med det.
Nigeria er rig på olie. Olien har givet landet milliardindtægter i udenlandsk valuta lige siden 1970erne.
Resultatet er, at Nigeria på samme tid har flere mangemillionærer og fattige bønder, flere musikere, flere skribenter og flere analfabeter end noget andet sort afrikansk land.
Det er landet i Afrika, hvor der simpelthen er flere og mere af det hele:
Flere biler, universiteter, aviser, tv-stationer, musikstudier og verdensberømte musikere - men også mere kriminalitet, korruption og forurening. Verdensrekord i trafikuheld og afrikansk rekord i statskup.

Tikkende bomber
Nigeria er på godt og ondt et af de mest moderniserede lande i Afrika, kun overgået af Sydafrika og Egypten.
Samtidig er nigerianerne knejsende stolte af deres kultur og landets gamle kongeriger, der har efterladt sig Afrikas fineste bronzekunstværker.
Nigerianerne kan prale af at have Afrikas første nobelpristager i litteratur, nogle af Afrikas bedst sælgende musikere - foruden at have hentet adskillige sejre hjem i Junior World Cup.
Altsammen medvirkende til, at nigerianerne - indtil for nylig - så Nigeria som Afrikas ubestridte centrum. I internationale forsamlinger stillede nigerianske repræsentanter sig gerne frem som talsmænd for hele det sorte Afrika.
I dag taler de med lavere røst.
I 1990erne har giganten fået sig nogle ordentlige drag over nakken. Landet sidder i gæld til op over begge ører, de mange oliemilliarder er ødslet bort og investeret i schweiziske luksuspaladser, mens befolkningen trækkes med et militærstyre, der ikke skyr noget middel for at beholde magten.
Forfatteren og menneskerettighedsforkæmperen Ken Saro-Wiwa havde talt det nigerianske styre imod og blev henrettet i 1995. Regeringen er tilsyneladende revnende ligeglad med verdenssamfundets foragt og fordømmelse.
Nigeria er blevet et skoleeksempel på, hvor galt det kan gå for et land, der siden kolonitiden har været domineret af kræfter uden for egne grænser - trods alle sine umådelige ressourcer.
Der ligger indtil flere tikkende bomber under Afrikas folkerigeste stat. Levestandarden fortsætter med at falde, befolkningen fordobler sit antal hvert tyvende år, og den er tilmed splittet i to store, modstridende lejre: en kristen og en muslimsk. Modsætningerne mellem de to grupper skærpes og er skyld i blodige opstande.
Men det er altsammen en anden historie...
I 'Afrika Live' indskrænker vi os til at se på musikken fra denne 'Afrikas gigant'.


        © 2000 Mik Aidt
Oversigt