Mennesker og traditioner

I første del tager vi jer med på rejse med kamera og båndoptager gennem 19 forskellige afrikanske lande. Fra nord til syd, fra øst til vest. Til fods, på kamelryg, i bus, tog og floddamper.
Vi inviterer jer med til et andet Afrika, end det, I kender i forvejen. Som rejsende i Afrika krydser man hele tiden grænser mellem fortid og nutid, mellem landsbyritualer og storbyrealiteter. Fra afrikanske helbredelsesceremonier i landsbyen til trancedans på diskotekerne i storbyen.
Musik kan sjældent adskilles fra den sammenhæng, den indgår i. Vi fortæller om nogle af de stærke afrikanske kulturtræk, som har gjort indtryk på os.
Musik og instrumenter

I anden del kigger vi nærmere på, hvad afrikansk musik egentlig er for noget. Hvorfor lyder musikken, som den gør? Hvem er de mest populære kunstnere? Vi giver eksempler på traditionelle instrumenters udformning og på de moderne stilarter som soukous, highlife, juju, afrobeat, raï - illustreret med farvedias fra naturparker, landsbymarkeder, storbynatklubber.


Live optræden - 'Spirit of Rhythm'

Billeder og fortællinger kan ikke gøre det alene. I skal have et levende indtryk af, hvad afrikansk musik går ud på. Derfor afbrydes diasforedraget med jævne mellemrum af live optræden af en afrikansk mestertrommeslager (eventuelt også sammen med en danser):
De opfører:
1) Balafon fra det nordlige Ghana
2) Chikwangwali - åndepåkaldelsessang fra det sydlige Malawi
3) Djembe - trommemusik fra Malinke-folket i Guinea og Mali
4) Kambala - bryllupsdans fra Nuba-bjergene i Sudan
5) Gomé - fiskersang fra Ghana


Et stemningsbillede

'AFRIKA LIVE' er ikke nogen endegyldig sandhed om afrikanerne og deres musik. Det er et stemningsbillede fra det store kontinent. Et forsøg på at tegne et portræt af flere hundrede kulturer under ét.
Lad være med at tro, at nogen kan fortælle "sandheden om Afrika".
Der er ikke én virkelighed i Afrika.
Der er mange.
Endda rigtigt mange.
Tusindvis af folkeslag i 54 nationer.
Vi gør en fejl, når vi taler om Afrika som ét land. Afstanden fra nord til syd er som fra Kalundborg til Katmandu. Såvel geografisk som kulturelt. 450 millioner par øjne oplever naturligvis ikke tilværelsen ens.
Afrika er rigdom og fattigdom.
Skønhed og gru. Varme og kulde.
Kontraster.
Medierne fortæller os hyppigt om de negative sider. Derfor har vi valgt udelukkende at fokusere på de positive - i al beskedenhed et forsøg på at rette op på det skæve billede, vi danskere har fået af Afrika. Men samtidig også et ensidigt og bevidst ufuldstændigt billede.
Hvis du insisterer på at kende sandheden, må du ringe til din læge. Bestille de nødvendige vaccinationer - og købe en flybillet.
Booking: Send en mail til home@mikaidt.dk


Oversigt