|
|
|
Den oversete allergi
Flere og flere herhjemme
lider af fødevareallergi, såkaldt intolerans, som skyldes
de mange ting, fødevarerne tilsættes. Men ingen gør
noget
Med mellemrum skrives og tales
der i medierne om allergi. Så godt som hver eneste gang
sættes
allergi lig med luftvejsallergi og hudgener: høfeber, astma,
udslet
og så videre.
Ingen tvivl om at denne gruppe mennesker er plagede og har behov for
hjælp.
Der er imidlertid en anden form for allergi, der ikke er mindre plagsom:
fødemiddelallergi.
Her fokuseres der ofte på mælk og mælkeprodukter
generelt.
En tredje, men mindre omtalt, gruppe er de mennesker, der lider af det,
der kaldes fødemiddel-intolerance. Sagt på jævnt
dansk:
vore fødemidler er fyldt med tilsætningsstoffer, som en
større
og større del af os ikke kan tåle. Her er resultatet
mave-tarmsygdomme,
luftvejsgener og mange andre gener, som alle skyldes
tilsætningsstoffer
i føden.
Her står alle de kloge hoveder tilsyneladende magtesløse.
Forskningen kommer ingen vegne, lader det til. Modsat de fleste af de
førstnævnte allergiformer, er intolerens menneskeskabt.
Takket
være EU-reglerne vokser antallet og mængden af
tilsætningsstoffer,
og det er umuligt for et land som Danmark at køre sololøb.
Det er jo konkurrenceforvridning, hedder det.
Næppe nogen ingen for forskningen, sundhedssektoren og andre med
god vilje til at ændre forholdene kan hamle op med den
pengestærke,
multinationale fødevareindustri. Herfra lyder meldingen: kunderne
ønsker den vare, vi producerer. For at føje spot til skade
lyder det fra fabrikanterne, at kunderne jo bare kan orientere sig; alt
står oplyst i henhold til gældende regler: anførelse
af E-numre.
Hvem kan i indkøbssituationen bruge det til noget? Og selv om man
kunne, så er der jo ingen alternative varer på hylderne.
For den, der er ramt af fødemiddelallergi eller -intolerance, er
der ingen hjælp at hente. Resultatet kan blive, at flere og flere
rammes af de smerter, som intolerens medfører, og måske
ender
i gruppen af fejlernærede. Når vi ser billeder fra den tredje
verden af fejlernærede børn, så rystes vi. Den
tilsvarende
gruppe herhjemme har ingen interesse. Det er nok bare pjat. Mon ikke der
en del hysteri med i spillet? Det er nok psykisk, hedder det.
Der snakkes og snakkes meget, men der sker ikke noget for at
imødekomme
den situation, der er ved at udvikle sig til en folkesygdom. Mod
kapitalinteresserne
er kampen forgæves. Eller er den?
Søren Bruun
Kulsviretoften 37
Lyngby
(Læserbrev i Kristeligt Dagblad, den 16. januar 1998)

Allergi
og mælkesyrebakterier
Svenske
småbørn
har færre mælkesyre- og bifidobakterier i tarmfloraen, end
småbørn havde for 30 år siden

"Det er påvist,
at der er en sammehæng mellem et lavt indhold af visse
mælkesyrebakterier
og forstyrrelser i tarmfloraen med dårlig mave til
følge,"
skriver Tine Eiby i en artikel i Weekendavisen, (den 3.-9. juli 1998,
side 2: "Det skal krible").
Hun fortsætter:
"Med hensyn til allergi er der noget, der tyder på, at nogle
allergikere har en betændelsestilstand i tarmen, hvorfor skadelige
stoffer lettere trænger ind i vævet. Netop
mælkesyrebakterierne
er kendt for at kunne danne en beskyttende barriere og dermed gøre
tarmvæggen mindre gennemtrængelig.
En svensk undersøgelse har påvist, at svenske
småbørn
har færre mælkesyre- og bifidobakterier i tarmfloraen, end
småbørn havde for 30 år siden. Det har ført
til den hypotese, at man her har noget af forklaringen på det
stigende
antal allergikere, siger Vibeke Rosenfeldt Nielsen [fra Hvidovre
Hospital]."
Dansk forskning underbygger således SCD-teorien om yoghurtens
gavnlige
virkning:
"Jeg plejer at sige, at hvis man forestiller sig, at man har en
biograf
med ni rækker, og de tre af rækkerne er optaget af naturligt
forekommende bakterier, som vi nu engang ikke kan komme af med, så
fylder vi op med harmløse bakterier på de resterende seks
rækker. På den måde sørger vi for, at de andre
ikke får mulighed for at brede sig i biografen," siger
afdelingsleder
Lone Andersen fra den store danske bioteknologiske virksomhed Christian
Hansen A/S til Weekendavisen.

Ny bog:
"Mad under mistanke"
Kan du tåle det, du
spiser?

En test for
fødemiddelallergi
kan være en god idé, hvis du slås med vedvarende eller
tilbagevendende symptomer, som du ikke kan få nogen
tilfredsstillende
forklaringer på.
Det mener ernæringsterapeut Trine Holm Jensen, der har skrevet en
bog om, hvordan man selv kan afsløre, hvad man ikke kan
tåle.
"Hvis alle undersøgelser siger, at der ingenting er i vejen,
er det oplagt at teste sig selv for fødemiddeloverfølsomhed
ved at forsøge sig med at udelukke fødevarer," siger
hun til Maiken Christensen fra Alt For Damerne, (nr 27, 2. juli 1998,
side 74: "Din mad kan gøre dig syg").
Selv om det er besværligt, så mener hun, at man så vidt
muligt skal gøre arbejdet selv:
"Der findes ganske vist forskellige tests, for eksempel blindtests
og blodprøver. Men blodprøverne er dyre og giver for mange
falsk positive resultater, og blindtestene afslører for
få,"
mener Trine Holm Jensen.
"Og hvis man skal lære at leve med en
fødemiddeloverfølsomhed,
er det vigtigt, at man har mærket, hvad den pågældende
fødevare gør ved en, både når den er der og
når den ikke er der."
"Fødemiddeloverfølsomhed er ikke en accepteret
diagnose
i det traditionelle sundhedssystem. Sandsynligvis fodi det er en
reaktion,
der er svær at bevise - den er ikke dokumenterbar!" siger
Trine
Holm Jensen til Alt For Damerne.
På nogle allergiklinikker provokerer man patienterne ved at lade
dem indtage et par dråber eller bittesmå bidder af den eller
de mistænkte fødevarer. Det er disse tests, der ligger til
grund, når lægerne hævder, at kun mellem en halv og
to procent af de mennesker, der mener at lide af
fødemiddeloverfølsomhed,
rent faktisk gør det. Men nogle få dråber eller bidder
er ikke nok til at fremkalde en reaktion, mener Trine Holm Jensen og
hendes
kolleger.
"Biologisk set er vi alle unikke væsener. Og i ethvert
menneskes
liv er der en rød tråd, som har betydning for vedkommendes
helbred - en tråd, som først kommer frem, når folk
fortæller om deres liv. Alle ved, hvad der er sket af vigtige ting
- positivt såvel som negativt - og de ting skal kædes sammen,
hvis man vil have et overblik over årsagen til sine
helbredsproblemer,"
mener Trine Holm Jensen.
"Mad under mistanke - kan du tåle det, du spiser?"
er udkommet på forlaget Klitrose, er på 48 sider og koster
78 kroner.
Bogens forfatter, privatpraktisernede ernæringsterapeut, underviser
og tidl. sygeplejerske Trine Holm Jensen har tlf 53 54 94 17

Guf
til allergibørn

Mellem 7 og 15
procent
af alle danske børn lider af fødevareallergi eller
fødevareintolerance.
Derfor har en gruppe mødre lavet en kogebog til allergibørn:
"Godt guf til glade allergibørn".
Bogen indeholder 47 opskrifter på retter, der med fornøjelse
kan spises af både allergikeren og - eventuelt med visse
tilføjelser
- af den øvrige familie. Da det er en børnekogebog,
udgør
størstedelen af opskrifterne ting, der gør livet sødt
og sjovt: guf til børnefødselsdage, udflugter, jul og andre
festlige lejligheder.
Bogen indeholder også nyttige tips til allergifamilier, blandt andet
hvordan man tyder varedeklarationer, og hvordan man klarer måltider
på hotel og restaurant, skriver Trine i Berlingske Tidende 15. juli
1998, 4. sektion, side 5
"Godt guf til glade allergibørn" er udkommet på
forlaget Hernov, er på 64 sider og koster 98 kroner.
Bogen er skrevet af Karen Bay Hammershøy, Ina Jakobsen, Susanne Juhl
Jensen og Tove Schmidt.

Sandheder om mælk i
føden
Af Ellen Møller,
ernærings- og husholdningsøkonom
Det glædede mig at
læse
artiklen "Mælk er usundt for voksne" i Jyllands-Posten
24. december 1998, skrevet af overlæge ph.d. Svend Lings. Artiklen
blev 31. december fulgt op af et kritisk indlæg af landmand agronom
Aage Th. Norup Studstrup, som efterlyser dokumentation for mælkens
skadelighed.
Da overlægen endnu ikke har svaret, tillader jeg mig hermed at
blade
mig for at holde liv i debatten.
Mange tåler ikke mælk
Som kostvejleder
gennem mere
end 10 år har jeg erfaret, at overraskende mange mennesker ikke
kan tåle mælk, og at syge mennesker i langt de fleste
tilfælde
ikke kan få det bedre, før mælk og
mælkeprodukter
bliver udelukket fra mad og drikke. Jeg er uddannet ernærings- og
husholdningsøkonom fra 1955 og har - indtil for cirka 10 år
siden - betragtet mælk og mælkeprodukter som nærmest
uerstattelige fødemidler, og i mine to første bøger,
som udkom i slutningen af 80'erne, skrev jeg, at jeg ikke ville finde
på at fjerne mælkeprodukter fra syge menneskers mad, hvis
det på nogen måde kunne undgås.
I mellemtiden har jeg imidlertid haft så mange gode og ov
erbevisende
erfaringer med kostsammensætninger uden mælk - til stort set
alle almindeligt kendte civilisationssygdomme, at jeg må
erklære
mig ganske enig med Svend Lings. Og den videnskabelige dokumentation,
som Aage Th. Norup Studtrup efterlyser, har faktisk foreligget siden i
midten af 70'erne. Det drejer sig oven i købet om
nobelprisbelønnet
biokemisk forskning. Det var de tre forskere Samuelsson, Bergstrøm
og Vane, der påviste, at kostens fedtstoffer omdannes til vigtige
signalstoffer (prostaglandiner), der stort set styrer alle kroppens
funktioner.
Men hvis kroppen mangler de nødvendige biokemiske
forudsætninger
for at kunne danne de sundshedsfremmende signalstoffer (blandt andet
zink,
magnesium, B6-, C- og E-vitamin), kan visse fedtstoffer - blandt andet
mælkefedt - i stedet omdannes til stoffer, der kan forårsage
smerter, betændelser og inflammationer. (Inflammationer er en art
kemisk betændelsestilstand - uden bakterier).
Det er jo netop lidelser, der er forbundet med smerter, inflammationer
(gigt, fibromyalgi, astma, eksem, med mere) og betændelser, jeg
som kostvejleder altid skal tage stilling til. Og gennem de mange
års
arbejde har den nye viden om feststofferne været et helt basalt
grundlag for mine kostvejledninger, der alle er baseret på et
grundigt
spørgeprogram.
Udvidet kendskab
Takket være de mange
spørgsmål
og svar har jeg efterhånden fået et udvidet kendskab til
sammenhængen
mellem krop, kost, sundhed og sygdom.
Derfor har jeg for nylig udgivet en kogebog - uden brug af blandt andet
mælkeprodukter - til især folk med ledsmerter og gigt. Men
da de reumatiske sygdomme, ifølge mine erfaringer, altid
hænger
sammen med mave/tarmproblemer - ikke sjældent upåagtede -
er sygdomsbilledet som regel forbundet med andre skavanker såsom
for eksempel overfølsomhed, allergi, høfeber,
overvægt,
forstoppelse, psoriasis, med mere.
Og i alle tilfælde er det vigtigt, at blandt andet
mælkeprodukter
udelades for at opnå et godt resultat.
Dette læserbrev blev trykt i Jyllands-Posten den 22. februar 1999.
Gengivet på denne webside med tilladelse fra Ellen Møller,
som har skrevet bogen "Spis dig fra ledsmerter, gigt og... - en
kogebog",
udgivet af forlaget Klitrose, 298 kroner.

Mistanke mod
PVC-blødgørere styrket
En ny dansk
undersøgelse styrker mistanken. (Jyllands-Posten
11. november 2000 - side 10)
En ny dansk undersøgelse styrker mistanken om, at phthalater, der
bruges til at blødgøre plast, bærer en stor del af skylden
for eksplosionen af allergisygdomme i den vestlige verden.
Forskere fra Arbejdsmiljøinstitutter (AMI) har påvist, at
plastblødgørere i pvc-produkter kan forstærke udvikling af
allergi hos mus - og dermed formentlig også hos mennesker, der er
overfølsomme over for eksempelvis husstøvmidler, pollen og
dyrehår.
Resultaterne fra AMI understøttes af en ny, norsk undersøgelse,
som har sandsynliggjort, at der er en sammenhæng mellem brug af pvc i
boliger og udvikling af luftvejsallergi hos småbørn.
Teorien er, at blødgørerne bliver omdannet til de
såkaldte monophthalater, når de optages i kroppen. Og det er disse
monophthalater, som forskerne på AMI nu vil påvise, er i stand til at
forstærke udviklingen af allergi. Det kan ifølge seniorforsker
Gunnar Damgård Nielsen fra AMI betyde, at vi må mindske brugen af
pvc-gulvbelægning i hjem med børn.
"Hvis allergihyppigheden bliver ved med at stige, får vi et meget
stort problem. Fordi netop allergikere og astmatikere er meget følsomme,
vil de reagere på helt andre almindelige forekomster som for eksempel kold
luft, luftvejsirritanter og anstrengelser. Og det betyder så, at vi skal
til at indrette os på, at vi får en række særligt
følsomme mennesker på arbejspladserne de kommende år,"
siger Gunnar Damgård Nielsen.
I dag er der dobbelt så mange allergiske børn som for 20
år siden. Allergi er mistænkt for at være knyttet til den
livsstil eller det miljø, der er karakteristisk for lande med et
højt udviklingsniveau. /ritzau/

Mistanke mod Rentolin
Rentolin smurt på
afhøvlede gulve kan give
hovedpine, svimmelhed, utilpashed, øjen- og luftvejsirritation,
kvalme og hududslet (31-01-2001)
I Arbejdsmiljøbrevkassen skriver kemiingeniør
Peter Quistgård - på http://www.bstdanmark.dk/bstdk/brevkasse/brevkasse.htm
- at der er diskussion om, hvilke kemikalier i Rentolin, som giver
symptomer. Miljøstyrelsen nævner to muligheder:
Midlet mod skimmel, mug og svampe (kemikaliet dichlofluanid).
I følge Miljøstyrelsen, har de målinger der er
foretaget, vist meget lave
niveauer i indeklimaet (under 1m g/m3- en milliontedel gram per
kubikmeter).
Organiske opløsningsmidler (terpentin m.v.).
Lige efter påføring af Rentolin kan der opstå høje
dampkoncentrationer af opløsningsmidler i
luften. Inden for få uger vil denne afdampning dog være meget
begrænset. Det kan dog ikke
udelukkes, at der selv længe efter påføringen af
Rentolin, stadig vil være en lille fordampning,
af de mest tungtflygtige oplysningsmidler.
Uanset hvad man vil måle for, vil kemikalierne optræde i meget lave
koncentrationer. Dette stiller store
krav til målingernes nøjagtighed.
Peter Peter Quistgård henviser til Peter B. Mortensen fra firmaet Miljø-Kemi
(http://www.miljo-kemi.dk). De har lavet flere målinger for Rentolin.
Normalt laver de luftmålinger for dichlorfluanid og phathalsyreanhydrid.
Hvis Rentolin er påført "for
nyelig" måler de også for organiske opløsningsmidler.
Kemikalierne kan opfanges i støv og tekstiler.
Målingen kombineres derfor med en analyse af støv og tekstiler fra
lokalet. Den samlede måling med
efterfølgende afrapportering og vurdering koster ca. 17.000 kr.
Læs i øvrigt Miljøstyrelsens anbefalinger i forbindelse med
brug af produkter til overfladebehandling af
træ, f.eks. Rentolin og uddrag fra dommen i én af de 6
prøvesager om Rentolin. Peter Peter Quistgård har desuden
tidligere svaret på et
spørgsmål om Rentolin i
Arbejdsmiljøbrevkassen.
Miljøstyrelsens
anbefalinger:
Anbefalinger i forbindelse med brug af produkter til overfladebehandling
af træ, f.eks. Rentolin
Danmark Radio's TV1 sendte søndag den 10/5-98 kl 19.20 udsendelsen "I
Blind Tillid".
Udsendelsen rejste diskussion om risiko ved brug af et Rentolin-produkt til
overfladebehandling af
træ. Miljøstyrelsen har efterfølgende været i kontakt
med fagfolk for at vurdere udsættelse og de
sundhedsmæssige aspekter ved anvendelsen af produktet.
Miljøstyrelsen kan på denne baggrund
og i samråd med Arbejdsmiljøinstituttet og Statens
Byggeforskningsinstitut på nuværende
tidspunkt give følgende oplysninger og anbefalinger.
Rentolin og lignende produkter indeholder en blanding af olie og
opløsningsmiddel (ofte mineralsk
terpentin) og i visse tilfælde en lille mængde aktivt svampemiddel
(under 1%). Rentolin Klar
indeholder svampemidlet dichlofluanid. Ved påføring trænger
produktet ned i træet. Det
fordampelige opløsningsmiddel afdamper, og der efterlades en beskyttende
olieoverflade.
Det er velkendt, at der ved brug af denne type produkter kan opstå
høje dampkoncentrationer af
opløsningsmiddel i luften. Inden for få uger vil denne afdampning
dog være meget begrænset.
Svampemidlet trænger ind i træet, men kan over lang tid afgives i
små mængder fra overfladen.
De direkte målinger, der er foretaget af svampemidler, viser meget lave
niveauer i indeklimaet
(under 1m g/m3- en milliontedel gram per kubikmeter). Svampemidlet vil efter
afdampning kunne
binde sig til overflader som støvpartikler, gardiner o.lign.
I udsendelsen og efterfølgende henvendelser til Miljøstyrelsen er
det rapporteret, at produktet
anvendt på træværk indendørs har medført en
række gener såsom hovedpine, svimmelhed,
utilpashed, øjen- og luftvejsirritation, kvalme og hududslet.
Mange af disse symptomer er velkendte ved brug af organiske
opløsningsmidler som f.eks.
mineralsk terpentin. En medvirkende årsag til sådanne symptomer kan
også være knyttet til
dårligt indeklima.
I udsendelsen blev der primært fokuseret på produktets indhold af
svampemiddel. Svampemidlet
vurderes ud fra de lave koncentrationer, der er målt i indeklimaet, at
spille en meget lille rolle for
langt de fleste mennesker. Med hensyn til allergiske reaktioner kan det dog ikke
udelukkes, at
svampemidlet dichlofluanid kan have en effekt, idet stoffet i dyreforsøg
har vist at kunne give
hudallergi. Miljøstyrelsen har fra en førende allergiekspert
fået oplyst, at man i danske
hudklinikker ikke har erfaringer med dichlofluanid som allergifremkaldende.
Miljøstyrelsen anbefaler, at man generelt undgår at anvende
produkter med højt indhold af
opløsningsmidler og svampemidler til indendørs brug.
Miljøstyrelsen er i gang med at udarbejde
regler, der vil forbyde salg af Rentolin og lignende produkter til
indendørs brug.
I tilfælde, hvor Rentolin og lignende produkter har været anvendt
indendørs, anbefaler
Miljøstyrelsen i samråd med Arbejdsmiljøinstituttet og
Statens Byggeforskningsinstitut:
Personer, der har mistanke om, at de har allergiske reaktioner eller andre
gener over for
produktet bør søge læge. Lægen kan eventuelt
henvise til en arbejds- og miljømedicinsk
klinik.
Personer, der i dag ikke har gener, men som tidligere har haft gener, som
de mener kan
have haft sammenhæng med produktet, behøver ikke søge
læge.
Træbehandlingen med produktet er af nyere dato (0-3 måneder):
ekstra hyppig udluftning
og gulvvask.
Træbehandlingen med produktet er ældre end 3 måneder:
almindelige indeklimaråd bør
følges: hyppig udluftning og gulvvask. (se også
"Indeklimaet i boligen" nr 179 fra Statens
Byggeforskningsinstitut, SBI).
Vask af gardiner og andre tekstiler i rummet kan nedbringe
støvniveauet.
Det er forbudt at bruge træbeskyttelsesprodukter med indhold af
svampemidler til behandling af
køkkenborde, idet bordflader behandlet med svampemiddel ikke bør
komme i kontakt med
levnedsmidler. Rentolin-behandlede køkkenbordplader bør
således overfladebehandles eller
overdækkes med plast-, laminatplade el.lign., så levnedsmidler ikke
kommer i direkte kontakt
med dichlofluanid-behandlede flader. Spørg farvehandleren
vedrørende egnet overfladebehandling.
TILFØJELSE
Miljø- og energiministeren har siden udarbejdelsen af ovenstående
anbefalinger forbudt salg af
Rentolin til indendørs brug. Produktet skal nu mærkes med teksten
"Kun til udendørs brug".
Miljøstyrelsen, august 1998.
(31-01-2001)
|
"Landbrugs-
og mejeribranchen har med succes fået cementeret det indtryk
blandt danskerne, at kroppen har godt af mælkefedt.
Politikere,
underlagt den magtfulde mejeriindustri, sår tvivl om
undersøgelser,
der påpeger det usunde ved at opfede danskerne med mælk
og ost fra barndommen"
- skriver Michael Ulveman i Jyllands-Posten
den 12. februar 1999.
|
|
|