|
|
|
Hospitalsmad som brækmiddel
Af Jørgen Møgeltoft,
København Ø

Uddrag:
Hvor blev de store avisoverskrifter af? Hvorfor har sundhedsministeren
eller partiernes sundhedspolitiske ordførere ikke været på
skærmen?
Forgæves har man ventet på en reaktion efter den landsomfattende
hospitalsskandale, der blev fremragende afdækket i DR TVs dokumentariske
TV-program "Journalen" forleden: "Mad som medicin"
Af udsendelsen fremgik, at omkring 300.000 - ja, tre hundrede tusinde
- patienter på danske sygehuse lider faretruende under- eller fejlernæring.
Hvorfor?
Fordi maden er af så ringe kvalitet, både hvad råvarer
og tilberedning angår, at det simpelt hen er en skandale.
(...)
Grundlæggende skyldes miseren ikke økonomi, men en
fatal mangel på viden hos læger og plejepersonale om madens
betydning i helbredelsesarbejdet.
Forklaringen er, som det også blev påpeget i TV-programmet,
at der er mere prestige i brugen af avancerede medicinske og teknologiske
hjælpemidler end i noget så enkelt som madens kvalitet.
(...)
På den baggrund var det nærmest rystende at høre lægernes
formand, Torben Pedersen, afvise nødvendigheden af en bedre
ernæringsuddannelse som led i sundhedssektorens studiepensum.
At man i år 1997 skal opleve en så forstokket og arrogant
holdning komme til udtryk hos lægernes førstemand - det lover
ikke godt for en gennemgribende reformproces.
Nu og her handler det om en skandale, der er livstruende for syge og afkræftede
mennesker, og hvor unødvendigt længerevarende hospitalsophold
koster samfundet milliardbeløb.
(Uddrag af læserbrev i Berlingske Tidende, den 13. juli 1997, 1.
sektion side 12)
|
|