allergi      
miljø      
mad-industrien      
sprøjtegifte      
forbrugeroprøret      
gensplejsning      
bakterier      
tilsætningsstoffer      
luftforurening      
hvad er godt?      
dit bidrag      
startsiden      
 

 

 
FORBRUGEROPRØRET    


Hospitalsmad som brækmiddel

Af Jørgen Møgeltoft, København Ø



Uddrag:

Hvor blev de store avisoverskrifter af? Hvorfor har sundhedsministeren eller partiernes sundhedspolitiske ordførere ikke været på skærmen?
Forgæves har man ventet på en reaktion efter den landsomfattende hospitalsskandale, der blev fremragende afdækket i DR TVs dokumentariske TV-program "Journalen" forleden: "Mad som medicin"
Af udsendelsen fremgik, at omkring 300.000 - ja, tre hundrede tusinde - patienter på danske sygehuse lider faretruende under- eller fejlernæring.
Hvorfor?
Fordi maden er af så ringe kvalitet, både hvad råvarer og tilberedning angår, at det simpelt hen er en skandale.

(...)

Grundlæggende skyldes miseren ikke økonomi, men en fatal mangel på viden hos læger og plejepersonale om madens betydning i helbredelsesarbejdet.
Forklaringen er, som det også blev påpeget i TV-programmet, at der er mere prestige i brugen af avancerede medicinske og teknologiske hjælpemidler end i noget så enkelt som madens kvalitet.

(...)

På den baggrund var det nærmest rystende at høre lægernes formand, Torben Pedersen, afvise nødvendigheden af en bedre ernæringsuddannelse som led i sundhedssektorens studiepensum.
At man i år 1997 skal opleve en så forstokket og arrogant holdning komme til udtryk hos lægernes førstemand - det lover ikke godt for en gennemgribende reformproces.
Nu og her handler det om en skandale, der er livstruende for syge og afkræftede mennesker, og hvor unødvendigt længerevarende hospitalsophold koster samfundet milliardbeløb.


(Uddrag af læserbrev i Berlingske Tidende, den 13. juli 1997, 1. sektion side 12)