|
|
|
Konsekvensen af kvælstofgødning
Økologiske frugter
og grønsager indeholder flere sygdomsforebyggende stoffer

At dyrkningsforhold har stor betydning for hvordan en frugt eller grønsag
kommer til at smage kan næppe komme som en overraskelse for nogen.
At bevise denne sammenhæng videnskabeligt har ikke desto mindre
krævet snart 10 års forskning på Den Kgl. Veterinær-
og Landbohøjskoles Institut for Jordbrugsvidenskab. Nu er det omsider
slået fast:
"Økologiske frugter og grønsager ikke bare smager og
dufter af mere, men indeholder også flere sygdomsforebyggende stoffer
end konventionelt dyrkede planter, viser resultater i et stort forskningsprojekt,
som Ane Bodil Søgaard, forskningslektor på Landbohøjskolen,
er ansvarlig for," skriver Dorte Remar i en fire sider lang artikel
i Samvirke, (nr 6, juni 1998, side 6: "Som man sår så
høster man").
"I sit projekt har Ane Bodil Søgaard koncentreret sig om at
udforske den del af planters næringsstoffer, som kaldes for de sekundære
stoffer. Dem vides der meget lidt om i forhold til, hvad vi ved om de
primære stoffer: proteiner, kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler,
hvis betydning for ernæring og helbred er veldokumenteret.
Det er de sekundære stoffer, der giver frugter og grønsager
farve, duft og smag. En tomat smager af tomat på grund af 250 forskellige
sekundærstoffer. (...) Endvidere er der mange af sekundærstofferne,
der - i hvert fald i laboratoriet - fungerer som antioxidanter.
Antioxidanter har den egenskab, at de beskytter organismen mod farlige
iltforbindelser, de såkaldt "frie radikaler", der dannes
i organismens celler under forbrændingen af fødens næringsstoffer,
ved rygning og forurening. I følge kræftforskerne hæmmer
antioxidanter udvikling af kræft, når de vel at mærke
indtages som frugt og grønt og ikke i pilleform."
Artiklen beskriver problemet med den måde, danske landmænd
dyrker deres grønsager på:
"Der er en enorm stor sammenhæng mellem kvæstoffet fra
kunstgødning og indholdet af de sekundære stoffer. Kvælstoffet
har betydning på to områder. Jo mere kvælstof en plante
får, jo mere vand kan den optage, og jo svagere bliver koncentrationen
af de stoffer, der er i planten. For det andet hæmmer kvælstoffet
dannelsen af nogle enzymer, således at syntesen af de sekundære
stoffer bliver hæmmet."
I 1950 brugte danske landmænd i gennemsnit 25 kilo kvælstof
til at gøde en hektar af sine marker.
I dag bruges seks gange så meget: 150 kilo pr hektar.
På hvede og rapsmarker må landmanden gøde med over
200 kilo kvælstof pr hektar.
"Det er almindeligt antaget, at vi får næringsstoffer
nok. Det vil jeg dog sætte spørgsmålstegn ved,"
siger Ane Bodil Søgaard til Samvirke:
"Både blandt de mere alternativt tænkende og i den progressive
del af lægevidenskaben er der flere, der er begyndt at råbe
op om, at vi måske har brug for flere vitaminer og mineraler end
dem, vi får gennem vores føde.
Af to grunde: Den ene er, at vores føde indeholder mindre, end
den har gjort. Den anden er, at vi har mere brug for vitaminer og mineraler
end før, fordi vi bliver påvirket af utrolig mange ubehageligheder
i det moderne samfund.
De stoffer i planterne, der skal hjælpe os med til at holde os sunde
og friske, er antioxidanterne, og dem er der blevet færre af i vores
fødevarer.
Og så er vi på den, kan man sige, for vi har større
behov for dem, fordi der er pesticider og nitrat i fødevarerne
og i grundvandet, fordi ozonlaget bliver tyndere og hverdagen mere stresset,
fordi flere ryger mere, og fordi industrien poster en masse nye kemikalier
ud i miljøet."

Landmandens
brug af sprøjtemidler
Kun
en forbrugerboycot vil kunne stoppe de sprøjtegale landmænd

Bekæmpelsesmidler, der
ikke er lovlige i Danmark, men er lovlige i Tyskland, bliver i stort omfang
sprøjtet ud på markerne her i landet. Kemikalierne kommer
blandt andet ind via den dansk-tyske grænse, for de danske landmænd
kører selv til Tyskland for at hente dem, skriver Reuters Bureau
den 24. juli 1998.
Når man som landmand står over for en mark med afgrøder
af flere hundredetusinde kroners værdi, som bliver angrebet og ødelagt
af skadedyr, tænker man - forståeligt nok - mere på
at få insekterne effektivt udryddet... og mindre på, hvad
de stærke kemikalier og bekæmpelsesmidler senerehen og på
længere sigt vil få af betydning for forbrugernes fordøjelsessystemer,
immunforsvar og helbred.
Landmændene sprøjter generelt langt mere end det er nødvendigt
og sundhedsforsvarligt.
"Høsttiden nærmer sig, og ude på landet får
gårdejerne nu besked med vognstang om, at det ikke vil lønne
sig at sprøjte med Roundup umiddelbart før høst.
Det sker efter den seneste tids kritik af, at landmændene bruger
midlet indtil 10 dage inden mejetærskeren sættes i gang,"
skriver Søndagsavisen i begyndelsen af august 1998.
"Vi har stadigvæk myndighedernes ord for, at sprøjtningen
ikke indebærer nogen som helst form for sundhedsrisiko", lyder
det så som svar fra viceformand Niels Ilsøe i De Danske Landboforeninger.
Betryggende at tænke på, ikke?
Enhver der har set Roundups effektivitet, behøver hverken videnskabelige
beviser eller myndighedernes ord for at forstå, at kemikalierne
har direkte indvirkning på både korn og krop. Uanset hvad
diverse sundhedsmyndigheder måtte påstå.
Som forbrugere har vi kun ét våben mod kemikalie-landmændene,
der - for at få økonomien til at hænge sammen - tilsprøjter
og forpester vore fødevarer med giftstoffer: Betal hvad det koster
at købe økologisk - og lad kemikalieprodukterne få
lov at rådne op i lagerhallerne.
For hvis "sprøjtningen ikke indebærer nogen som helst
form for sundhedsrisiko", hvorfor er der så undersøgelser,
der viser noget andet?
Sprøjtegifte kan give brystkræft
Prisen
for at være sidste led i fødekæde: 200 mikrogram sprøjtegift
om dagen
En ny undersøgelse viser,
at en større ophobning af pesticider i kroppen kan føre
til brystkræft.
Professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Odense Universitetshospital
og læge Anette Pernille Høyer, der er specialist i brystkræft,
har undersøgt blodprøver fra 8.000 kvinder på 20 år
og opefter. Undersøgelsen viser, at de kvinder, der har fået
brystkræft, havde et højere indhold af pesticider i kroppen.
I Jyllands-Posten står den 10. oktober at læse, at "Undersøgelsen
ifølge Kræftens Bekæmpelse kan vende op og ned på
eksperternes råd om at spise mere frugt og grønt" -
alstå den kampagne, som Fødevaredirektoratet og FDB har kørt
om at vi skal spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen ("6
om dagen")
Kræftens Bekæmpelse har måske ikke hørt om økologisk
frugt og grønt?
En normaldansker spiser 200 mikrogram sprøjtegifte i maden hver
dag, hvilket betegnes som "prisen for at være sidste led i
fødekæden fra jord til bord" (af Henrik Dørge
i Weekendavisen den 23. oktober 1998.)
For nu at sætte dette tal lidt i perspektiv: EUs grænseværdi
for hvad der må være af sprøjtemidler i drikkevandet
er 0,1 mikrogram per liter vand.
Levnedsmiddelkontrollens stikprøver har vist, at forekomsten af
pesticidforurenede partier af frugt og grønt er stedet voldsomt
det seneste år. I 1997 indeholdt næsten halvdelen af alle
prøverne pesticidrester.
Det er dog kun 0,0002 procent af den danske produktion af frugt og grønt,
der bliver testet.
Følsomheden over for de skadelige kemiske stoffer er størst
hos fostre og små børn. Måske påvirkes de ufødte
børn af pesticidrester og andre industrikemikalier, før
moderen overhovedet ved, at hun er gravid. Det kan føre til uoprettelige
skader på centralnervesystemet, hormonsystemet og kønsorganerne,
mener forskere fra en lang række forskningsinstitutioner, der den
28. oktober 1998 mødtes til en konference om emnet i København.
(29. oktober 1998)
Nedsat
sædkvalitet på grund af kemikalie

Katastrofale følger
af brugen af octylfenol i vaskemidler, kosmetik, maling - og sprøjtemidler
Forskere på Rigshospitalet fik i januar 2000 bekræftet en
længe andet mistanke: Der er sammenhæng mellem miljøgift
og skader på kønscellerne hos fostre. Forskerne påviste,
at mindst ét af de såkaldt 'hormonforstyrrende kemikalier',
nemlig octylfenol, kan være faligt for den menneskelige forplantning.
Stoffet skader især kønscellerne hos hanlige fostre, og opdagelsen
formodes derfor at rumme en del af forklaringen på, hvorfor så
mange unge mænd i dag får konstateret nedsat sædkvalitet.
Octylfenol tilhører gruppen af alkylfenol-polyethoxylater, som
findes i vaskemidler, kosmetik, maling - og sprøjtemidler. Årligt
produceres på verdensplan 300.000 ton af dette stof, oplyser Berlingske
Tidende.
Leder af forskerholdet, afdelingsleder Anne Grete Byskov, Rigshospitalet,
siger til avisen, at de foreløbige resultater af undersøgelsen,
der er lavet sammen med forskere fra Odens Universitetshospital, er alarmerende.
Antibiotika
til frugt og grøntsager

Antibiotika anvendes ikke blot
i landbruget som vækstfremmer eller til behandling af syge dyr.
I fire af EUs medlemslande - Holland, Belgien, Spanien og Grækenland
- er det tilladt at sprøjte frugt og grønstsager med visse
typer antibiotika. Danmark importerer betydelige mængder grønt
fra alle fire lande.
(Jyllands-Posten den 15. oktober, 1998)
Hvidløg
kan erstatte sprøjtegift

Hvad er det, der er galt med
opfindsomheden, når det drejer sig om at finde miljøvenlige
måder at holde insekterne væk på?
Igennem fire år har gartnerne ved Marselisborg Slotspark for eksempel
sprøjtet parkens roser med hvidløgsolie, og den har vist
sig at kunne holde bladlus og spindemider væk.
Olien blev brugt fem gange i løbet af sæsonen, og ifølge
distriktsassistent Jens Christian Christensen fra Århus Kommune
har hvidløgsolien tilmed den fordel, at den giver roserne en sundere
vækst.
Hvis viljen var til stede, er der ingen tvivl om, at kemikalie-sprøjtegiftene
helt kunne lægges på hylden.
(Kilde: Fagbladet Grønt Miljø, februar 2000)
|
|