|
|
|
Eksperter skjuler værdifulde kostråd
Kritik af de danske ernæringseksperter

Hvis man vil have den nyeste viden om, hvordan man forebygger sygdom,
er man bedre tjent ved at gå på Internet og læse nyhederne
fra CNN, USA Today og Science Daily end at lytte til ernæringsrådgivere
som blandt andre Arne Astrup.
Dels har man mulighed for at indhente den nyeste viden om både kosts
og kosttilskuds betydning for helbredet, dels bliver tingene ikke fejet
ind under tæppet som herhjemme.
Det betyder i praksis, at hvis en videnskablig undersøgelse har
vist, at vitamin E styrker ældres immunforsvar, så bliver
den viden tilgængelig for offentligheden. Der bliver ikke lagt fingre
imellem, selvom pågældende undersøgelse faktisk er
med til at konkludere, at den daglige kost kandiderer til skraldespanden.
I Danmark er det lige omvendt.
Her har Arne Astrup og en dominerende gruppe af de hyppigst citerede ernæringseksperter
formået at give pressen mundkurv på, så de nyheder,
mange kunne have direkte gavn af, ikke bliver offentligt kendt.
Jeg kender ikke motivet men kan blot konstatere, at vi danskere ikke får
adgang til den samme information som befolkningen i blandt andet USA,
England, Holland og Sverige gør. Vi har fået skyklapper på,
og medmindre vi selv piller dem af, ser vi kun i én retning.
I dette land, hvor man som hospitalspatient kan opleve at blive spist af
med medisterpølse og brun sovs, (mere om dette emne her: Hospitalsmad
som brækmiddel, red.) og hvor en repræsentant fra Ernæringsrådet
meget naivt og meget offentligt har postuleret, at unge ikke tager skade
af at spise udhulede franskbrød fyldt med flødeboller, burgers,
læskedrikke og slik - så længe det kun er nogle år
- er jeg endelig nået frem til den konklusion, at de danske ernæringseksperter
ikke er rigtigt kloge.
Det kan godt være, at de bryster sig med titler som dr. med., cand.
brom. og meget andet, men i betragtning af hvor lidt de i virkeligheden
gavner befolkningens sundhed med deres ævl, repræsenterer
deres titler ikke engang værdien af det papir, det er skrevet på.
Bjørn Falck Madsen, Fredensborg
Forbrugerne tæt på
et oprør
Jørn Thulstrup betegner
fødevareindustrien som 'forbryderen'

"Forbrugerne er tæt
på et oprør", skriver Kiri Kesby i tidsskriftet Indenrigs,
juni 1997:
"Forbrugerne vil i de kommende år gøre oprør
mod nutidens måde at producere fødevarer på."
"Når vi kommer ind i det næste årtusinde, vil forbrugerne
se tilbage på perioden fra 1950erne og frem til nu som en frygtelig
vildkat præget af nogle fuldstændigt ulødige fødevarer.
Så vil folk sige til sig selv, at nu vil vi tilbage til siden, hvor
dyrene blev behandlet ordentligt, hvor markerne ikke blev sprøjtet
med kemikalier, og hvor fødevarerne ikke blev pumpet med fedt,
vand og farvestoffer", siger direktør Jørn Thulstrup
fra Institut for Konjunktur-Analyse til journalisten.
Han betegner fødevareindustrien som 'forbryderen', der konstant
har arbejdet på at snyde forbrugerne og har skylden for, at danskernes
gennemsnitlige levealder i dag er lavere end i de øvrige civiliserede
lande, som vi normalt sammenligner os med.
Artiklen illustreres af et billede af økologiske mejeriprodukter
fra Harmonie, med billedteksten: "Økologisk mælk er
allerede blevet et salgshit i Danmark. Samme trend ventes fremover at
kendetegne alle andre kategorier af fødevarer".
Instituttet har for nyligt udgivet årbogen "Danskerne 1997",
der blandt andet beskriver dansernes holdninger til den nuværende
fødevareproduktion.

Email til
DRs Natradio
Subject: Du ligger som du
selv har redt
To: natradio@dr.dk
From: mik@inform-bbs.dk (mik aidt)
Date: Wed, 05 Jan 2000 00:48:04
Hej alle derude, godaften natvært
og kære madforurenings-debatører,
I den ene ende har vi nogle mennesker, som tjener til dagen og vejen ved
at producere mad.
Jo længere maden holder, jo pænere den ser ud, jo skarpere
farver den har, jo hurtigere grøntsagerne gror eller kødskinkerne
vokser, desto billigere
foderet er... ja, desto flere penge er der til dagen og vejen for producenterne.
Mad er en vare, ligesom maling og tøj er det.
I den anden ende har vi nogle andre mennesker, som gladeligt køber
maden - og helst når den er så billig som mulig.
Så... Hvad brokker vi os over?
Vi ligger præcis som vi selv har redt....
Hvis du nu lod være med at købe det sprøjteforgiftede,
tilsætningsstof- og hormonspruttende, gensplejsede, bakteriebefængte,
allergifremkaldende sprøjt, som ligger i supermarkernes kølediske,
og i stedet gik over til helsebutikken på den anden side af gaden
og viste med din pengepung, at du var parat til at betale hvad det koster
at lave ordentlige råvarer,... hvad var problemet så?
Du kan læse nogle læserbreve og pluk fra pressen om hvad der
er galt med vores fødevarer - om sprøjtegifte, tilsætningsstoffer,
gensplejsning, bakterier, allergi, med mere - på webadressen:
http://mikaidt.dk/ww
KH Mik - en forhenværende pizzafreak

|
|